NAH, Gevolg niet aangeboren hersenletsel vaak onderschat

Ruim 900 inwoners met NAH in Wijk

Uit landelijk onderzoek blijkt dat gemiddeld 3,8% van de inwoners te maken heeft met een vorm van Niet aangeboren hersenletsel (NAH). Voor Wijk bij Duurstede komt dat neer op ruim 900 inwoners. Een deel van deze groep weet de weg naar passende ondersteuning te vinden, maar vooral bij mensen die kampen met ‘niet zichtbare gevolgen’ van hersenletsel blijkt verwijzing naar passende behandeling en ondersteuning niet vanzelfsprekend. Ervaren beperkingen (als extreme vermoeidheid, overprikkeling, verminderde concentratie, geheugen en overzicht) worden niet altijd herkend als gevolgen van NAH en bij verwijzers is soms onvoldoende overzicht is van het aanbod aan zorg en ondersteuning met expertise op NAH.

Start NAH netwerk Wijk bij Duurstede

De Gemeente Wijk bij Duurstede is daarom samen met verschillende hulpverleners uit de eerste lijn en het Sociaal domein gestart met het opzetten van een NAH netwerk. Het doel van het netwerk is om kennisoverdracht, vindbaarheid en samenwerking van professionals die betrokken zijn bij inwoners met NAH in de gemeente Wijk bij Duurstede te verbeteren, met betere en efficiëntere zorg, ondersteuning, acceptatie en zingeving voor mensen met hersenletsel tot gevolg.

Wie werken samen in dit netwerk?

Binnen het NAH Netwerk Wijk bij Duurstede werken verschillende behandelaars en medewerkers van Stichting Binding die mensen met letsel en hun naasten kunnen ondersteunen bij problemen die zich voordoen op alle levensgebieden. Het Netwerk bestaat o.a. uit een arts, een fysiotherapeut, ergotherapeut, verpleegkundig specialist, consulent mantelzorg, Wmo-adviseur en een ervaringsdeskundige.

Aanbod vanuit het NAH netwerk

Afhankelijk van de individuele situatie en vragen van de mensen met hersenletsel of hun naasten geven we advies over passende behandelingen (ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, psycholoog, rouwverwerking etc.), ondersteuning of begeleiding thuis, mantelzorgondersteuning, respijtzorg, lotgenotencontacten, de inzet van hulpmiddelen, het vinden van aangepaste sport- en beweegvormen, een zinvolle daginvulling (als vrijwilligerswerk, hobbyclubs, dagbesteding etc,

Scholing ‘Denk aan hersenletsel’

In deze scholing, bestaande uit een e-learning en groepsonderwijs met escapespel, leert u meer over het herkennen en het erkennen van de vaak onzichtbare lange termijn gevolgen van hersenletsel en, zo nodig, het gericht doorverwijzen van patiënten. De scholing is complementair aan de medisch, neurologische scholing en wordt gegeven vanuit een biopsychosociaal perspectief. Het onderwijs bestaat uit:

  • E-learning:
    o Duur 1 uur
    o Online, zelfstandig te doorlopen
    o Interactief met video en opdrachten
    o Dient voorafgaand aan groepsonderwijs doorlopen worden
    o Accreditatie: 1 punt (ABC1, LV POH-GGZ, NAPA, NVDA, NVvPO, V&VN, VSR)
  • Groepsonderwijs met escapespel:
    o Duur 2 uur
    o Fysieke scholing
    o Interactief met video, opdrachten, spelelementen
    o Met max. 12 collega’s in de regio
    o Wordt gegeven door regionaal expert.
    o Accreditatie: 2 punten (ABC1, LV POH-GGZ, NAPA, NVvPO, V&VN, VSR)

De scholing is gebaseerd op het stroomdiagram ‘Denk aan Hersenletsel’ (voor het opsporen van nietaangeboren hersenletsel door de huisarts. (C. Van Heugten, N. Sillekens, J. Metsemakers, M. van den Akker).
Meer informatie over de scholing: zie www.stichtingkoh.nl en www.hersenletsellimburg.nl

Overige deskundigheidsbevordering

Voor huisartsen en POH-ers zijn er nog meer cursussen die ook geaccrediteerd zijn:

https://stichtingkoh.nl/nascholingen/e-learning/nah-elearning

https://stichtingkoh.nl/nascholing/voor-u-op-maat/denk-aan-hersenletsel

Kijk ook meer cursussen en webinars op: https://www.kennisnetwerkcva.nl/agenda/

Handige websites/links

Wil je meer weten over hersenletsel? Alles over hersenletsel in gewone taal: hersenletsel-uitleg.nl  

Wil je een hulpverlener of instantie vinden? wegwijzer-hersenletsel.nl

De vraagbaak over alle vragen met betrekking tot hersenletsel. Maar ook voor activiteiten in de regio: utrecht.breinlijn.nl

Voor allerhande vragen over NAH kun je ook terecht bij de NAH-Vraagwijzer

Nieuws


Leden

Liselot de Bruijn

Fysiotherapeut, Master Manuele Therapeut, Echografie, specialist Kaakproblemen, NAH


1 gedachte over “NAH, Gevolg niet aangeboren hersenletsel vaak onderschat”

Scroll naar boven